The Plate szalenstwa

Ewa Eva

NEW YORK kocham to miasto

Kiedyś nienawidziłam jego hałasu, tłumów ale też kiedyś nie było mnie stać na korzystanie z tego co to miasto może zaoferować. A może bardzo dużo, świetne koncerty, kluby ale przede wszystkim restauracje, restauracje tysiące . Dla każdego i na każdą kieszeń. Ja jednak szukam tam swoich smaków. Bo tam można spróbować najlepszych ostryg i równie pysznego mięsa. Wystarczy pójść na Central Station  a może teraz na najmodniejszy Chelsy Market i objeść się najświeższymi ostrygami. Jestem ciekawa czy kiedyś będzie je można sprowadzać do Polski, była bym pierwsza chętna. Ale na naszych warsztatach też postaramy się aby były wyjątkowe potrawy A tych...

Przeczytaj więcej →


Ewa Eva

JAPONIA CZAS KWITNIENIA WIŚNI

JAPONIA CZAS KWITNIENIA WIŚNI

Moje marzenie się spełniło widziałam kwitnące wiśnie.  Czy wiecie że święto kwitnącej wiśni to właśnie czas wspólnego piknikowania. Pod drzewami na miesiąc wcześniej rezerwują miejsca przyjaciele, rodziny aby wspólnie cieszyć się wiosną jeść, pić, jeść i jeść.  I ci z pozoru cisi Japończycy razem głośno cieszą się z nadejścia wiosny.  Ci którzy nie mają szans na piknikowanie pod drzewami jadą do parków i miejsc gdzie kwitną drzewa przechadzają się pod nimi, robią tysiące zdjęć a ruchem pieszych kierują policjanci aby nie stać za długo i nie blokować miejsca innym. Istne szaleństwo.   Przynoszą ze sobą gotowe zestawy Bento lub inne smakołyki...

Przeczytaj więcej →


Ewa Eva

Czemu warto poznać kawę specialty?

Czemu warto poznać kawę specialty?

W The Plate odkryjecie dzięki niej, że świat może smakować inaczej! Kawa Speciality przede wszystkim pachnie i smakuje nieporównywalnie lepiej, niż napar z kawy, do której większość ludzi przywykła. Jednak to nie jedyny powód, dzięki któremu ziarna specialty są wyjątkowe. Kawowce, z których są ręcznie zbierane przez plantatorów rosną w optymalnych dla danych odmian botanicznych warunkach klimatycznym i glebowych. Mikroplantacje, z których pochodzą to często po prostu zwykłe przydomowe ogrody lub małe sady, gdzie nie używa się chemicznych środków stymulujących wzrost roślin i zwiększających plony. Jagody kawowców nie tylko zbiera się ręcznie, ale także w szlachetny sposób wydobywa ziarna -...

Przeczytaj więcej →

Ostatnio dodany